·  TEL. 972 154 383 · EMAIL b7006851@xtec.cat
 · 

Notícies

Bones Festes i Bon Any Nou!

20-12-2019


Xarxes socials:


Primeres sessions del club de lectura de l’institut

16-12-2019

Les primeres sessions del club de lectura de l’institut, format per més d’una cinquantena d’alumnes des de 1r d’ESO fins a 2n de Batxillerat, han tingut lloc entre els mesos de novembre i desembre. El grup format per alumnat de primer i segon d’ESO es va trobar el dia 3 de desembre per comentar El llarg viatge de la Mariatu Kamara, una història real que explica la cruesa de la guerra de Sierra Leone a partir de l’experiència de l’autora del llibre quan era adolescent. L’alumnat de 3r d’ESO, així com el de 4t i Batxillerat, es va trobar els dies 26 de novembre i 10 de desembre, respectivament, per comentar el llibre Per tretze raons, que tracta sobre els perills i les conseqüències que comporta l’assetjament. Ara toca esperar que arribin les lectures del segon trimestre!


Xarxes socials:


Divendres 13 de desembre, 20:30 hores. Quina de 4t d'ESO!

04-12-2019

El proper divendres 13 de desembre, a les 20:30 hores, realitzarem la tradicional Quina de 4t d'ESO, amb l'objectiu de recaptar fons per al viatge fi d'etapa. La vostra assistpencia i col·laboració serà molt benvinguda.

Que tingueu molta sort!


Xarxes socials:


Campanya de recollida de Joguines 2019-2020

29-11-2019

Jugar és un dret que cal preservar i, per això, ajudar per a què tothom disposi d'una joguina nova farà que no hi hagi infants de primera o de segona categoria. Aquestes joguines, també, han de ser missatgeres de diversos valors:

- la joguina no sexista potencia els valors d'igualtat de gènere i de respecte per les diferències.

- la joguina no bèlica promou actituds no violentes i de solució pacífica dels conflictes.

Per tant, us demanem que ens ajudeu a fer que enguany, la recollida de joguines de Creu Roja de Roses sigui molt exitosa i pugui arribar a un nombre d'infants molt més gran que en edicions anteriors.

Per a fer-ho podeu portar, bé a la seu de Creu Roja (Roses), Carretera de les Arenes núm. 10 bé a l'Institut Illa de Rodes la vostra aportació.

Aquesta pot ser:

- Una joguina nova de les característiques esmentades

- Elements de material escolar nou (Llibretes, bolígrafs, llapis de colors, estoigs, etc...)

- Una aportació econòmica

L'Institut és també un punt de recollida. Adreceu-vos a la consergeria o bé a la secretaria de l'entrada principal del centre, on us facilitaran la recollida del vostre material o aportació.

A la pàgina http://www.lajoguinaeducativa.org/ podeu trobar més informació sobre aquesta iniciativa solidària.

Us demanem també, si sou usuaris de xarxes socials, que hi difoneu aquesta iniciativa amb les etiquetes #CreuRojaJoventut i #Joguinaeducativa

Us agraïm enormement la vostra atenció i col·laboració.

 


Xarxes socials:


Representació teatral de Terra baixa, al Teatre Municipal de Roses, per a l’alumnat de 2n de Batxillerat

26-11-2019

Dimarts 26 de novembre l’alumnat de 2n de Batxillerat va assistir, al Teatre Municipal de Roses, a la representació teatral de l’obra Terra baixa, d’Àngel Guimerà, una de les lectures prescriptives del curs.

L’obra mostra els conflictes entre els tres personatges principals. En Manelic encarna l’home simple que, casat amb la Marta, es rebel·la contra el poder d’en Sebastià, el terratinent, a qui acaba matant, i retorna a la muntanya, la terra alta, lluny de l’engany i la traïció de la terra baixa.

L’adaptació és una proposta de Teatre i Literatura –amb el suport de la Companyia Teatre de Ponent de Granollers– que té l’objectiu d’estimular la lectura de les obres que formen part del currículum escolar mitjançant la seva escenificació.


Xarxes socials:


1r d'ESO. Sortida El Bosc mediterrani i el foc

26-11-2019

El dimarts 26 de novembre els alumnes de 1r d'ESO van realitzar una sortida guiada per la zona boscosa de Roses amb educadors de l'Associació La Sorellona. L'activitat consistia en una sessió mixta entre dinàmiques i jocs de presentació del parc natural i els seus ecosistemes i,
mitjançant l'observació directa, l'estudi del bosc mediterrani de la terra baixa mediterrània així com també l'estratègia de els espècies piròfites davant un incendi forestal.


L'alumnat va poder identificar i inventariar, en grups de 4 o 5 persones, les espècies arbòries, arbustives i herbàcies més comunes del bosc mediterrani analitzant parcel·les de 20m2 que un cop finalitzada l'activitat, es posaven en comú les dades recollides per cada grup per tal
d'extrapolar la diversitat d'espècies vegetals que hi ha al bosc mediterrani.


Xarxes socials:


L'alumnat de Salvament i Socorrisme participa a l'Intersalvament 2019

21-11-2019

El passat 21 de novembre del 2020, les instal·lacions del Consell Català de l'Esport (CCE), a Esplugues de Llobregat, han acollit la Jornada d'Intersalvament en Piscines, la competició anual amb diverses proves de la modalitat esportiva de salvament i socorrisme en què participa l'alumnat dels centres públics de Catalunya on s'imparteixen aquests ensenyaments. 200 alumnes de 10 centres han pres part en la quarta edició d'aquesta jornada. 

 

Els centres que han participat en l'activitat han estat Institut Illa de Rodes (Roses), amb un total de 23 alumnes, Institut de Nàutica de Barcelona, Institut La Bastida (Santa Coloma de Gramenet), Institut Ferran Tallada (Barcelona), Institut Pere Alsius i Torrent (Banyoles), Institut Joan Oró (Martorell), Institut Rocagrossa (Lloret de Mar), Institut Jaume I (Salou), Institut Agustí Serra i Fontanet (Sabadell) i EFTE Escola Catalana de l'Esport (Esplugues de Llobregat), que n'ha estat l'amfitriona.

 

Aquesta Jornada forma part del currículum formatiu de l'alumnat que opta per estudiar aquests ensenyaments. Aquest grup de 200 alumnes és una part del total de 700 persones que ara mateix estan cursant aquesta titulació en algun dels centres homologats arreu del territori català i que un cop obtinguda els permetrà treballar en aquest sector.

 

Paral·lelament a aquesta jornada, el CCE ha estat escenari de la primera edició del Campionat de Catalunya de formació professional de salvament i socorrisme "I CatSkills", organitzada conjuntament per l'Escola Catalana de l'Esport i la Federació Catalana de Salvament i Socorrisme, amb la col·laboració del Departament d'Educació


Xarxes socials:


Joan Font, fundador de Bon Preu, Esclat i Esclat Oil fa una xerrada a 4t d'ESO

20-11-2019

El dimecres 20 de novembre va venir el ponent Joan Font, fundador i Director General de les empreses Bon Preu, Esclat i Esclat Oil a l' institut Illa de Rodes. En la xerrada, el ponent a través d'un diàleg  positiu, motivador, engrescador i  directe amb els alumnes d'economia i emprenedoria va aconseguir una aproximació dels aspectes següents:

-          Què aporta una empresa a la societat?

-          En què consisteix el dia a dia dels empresaris i les empresàries?

-          Per què els agrada la seva feina?

-          Quines habilitats requereix?

La conversa amb l'emprenedor i la reflexió sobre la seva llarga experiència del seu dia a dia en el món empresarial., ha ajudat als estudiants a interactuar aspectes de vida a l'empresa i del seu paper en la societat des d'una perspectiva molt enriquidora i vivencial que ja treballem a l'aula.

L'experiència ha estat molt enriquidora pels alumnes del nostre institut!!


Xarxes socials:


L'Institut Illa de Rodes inicia un pla pilot conjunt amb el Servei d'Ocupació de Catalunya

20-11-2019

Des de l'Institut Illa de Rodes de Roses amb col·laboració amb el Servei d'ocupació de Catalunya (SOC) us informem que properament durem a terme el curs "Socorrisme en Instal·lacions Aquàtiques".

Aquest curs de Formació Professional Ocupacional és una primera fase pilot per impartir certificats de professionalitat en comarques de Girona el curs 2019/20 en centres educatius públics.

La competència general d'aquest curs és vetllar per la seguretat de les persones usuàries de piscines i instal·lacions aquàtiques, prevenint situacions potencialment perilloses i intervenint de forma eficaç davant un accident o situació d'emergència.

Aquesta activitat es desenvolupa tant al sector públic com en el privat, dedicat a la prevenció, vigilància i rescat en centres d'activitat aquàtica: piscines convencionals, piscines naturals, parcs aquàtics... a: Ajuntaments: departaments d'esports, turisme o infraestructures. Empreses de serveis esportius. Empreses de turisme actiu. Empreses turístiques: hotels, càmping, balnearis, etc. Empreses de manteniment d'infraestructures i/o gestió esportiva. Clubs esportius, recreatius i de lleure. Gimnasos. Comunitats de veïns. Centres educatius i instal·lacions afins.

El període de preinscripció: és del 18 de novembre al 13 de desembre.

Lloc d'inscripció és al SOC: Carrer d'Anicet de Pagès, 10 17600 Figueres

Tf. 972505049 / otg_figueres.soc


Xarxes socials:


Sortida Biologia 4t ESO

14-11-2019

Els estudiants de biologia de 4t d’ESO van assistir el dijous 14 de novembre al Caixaforum de Girona per endinsar-se en el món del virus del VIH. En la xerrada “Què en saps del VIH/sida?” , liderada per un investigador d’Irsicaixa, es va posar de manifest l’estat actual de la malaltia i la seva recerca. A continuació, els alumnes van realitzar un test participatiu on responien preguntes per avaluar el seu grau de risc d’infecció i el grau d’estigma vers les persones infectades. Finalment, la sessió va acabar amb el testimoni d’una persona infectada pel virus del VIH.


Xarxes socials:


L'alumnat de 4t d'ESO i 1r de Batxillerat va al Teatre Nacional i al Museu d'Història de Catalunya

13-11-2019

Dimecres 13 de novembre l'alumnat de 4t d'ESO i de 1r de Batxillerat es va desplaçar a Barcelona per portar-hi a terme dues activitats. Al matí, van assistir a la representació de La Rambla de les Floristes, de Josep Maria de Sagarra, un clàssic del teatre català que fa un retrat de la societat del moment a partir d'un dels símbols de la ciutat, la Rambla de Barcelona. A la tarda, van participar en una activitat educativa del Museu d'Història, Històries del segle XX, a través de la qual van poder reconstruir la vida de diferents famílies al llarg del segle amb l'objectiu d'assolir una visió general dels esdeveniments.


Xarxes socials:


Sortida de cohesió de 1r d'ESO

06-11-2019

El passat el dimecres 6 de novembre els alumnes de 1r d'ESO van realitzar la sortida de cohesió al Castell de Fluvià de Santa Maria de Palautordera.
Primerament  van esmorzar tots junts a les instal·lacions exteriors del Castell, després van repartir l’alumnat amb quatre grups i van començar a fer diferents activitats. Uns van anar al Boulder per iniciar-se en l'escalada, amb un recorregut horitzontal, seguint les vies instal·lades utilitzant la força de braços i cames per pujar a dalt i tocar la campana, l’activitat és feia per parelles. Altres feien activitats més tradicionals com són les carreres de sacs per grups. També hi havia grups que jugaven amb uns matalassos i havien d’avançar amb la força de tot el grup.


Tot un matí fent activitats per fomentar la cooperació entre l’alumnat. En finalitzar aquestes dinàmiques encaminades a fomentar i millorar la cohesió grupal es va dinar a les mateixes instal·lacions al peu del Montseny.


Xarxes socials:


Castanyada 2019

31-10-2019

El dijous 31 d’octubre els alumnes de 1er i 2on d’ESO van celebrar la castanyada pujant al Pic de l’Àliga. Durant el trajecte van estar guiats pels companys que fan el cicle de CAFEMN i acompanyats pel professorat del centre. Ens vam citar a primera hora a l’institut i des d’allà vam anar sortint paulatinament en grups. Durant la pujada, la pluja va fer acte de presència però els alumnes, valents i encoratjats, no es van donar per vençuts i van aconseguir arribar al Mas d’en Caussa i, posteriorment, al cim del Pic de l’Àliga. Després vam baixar fins a la bassa d’en Coll i allà, amb l’aparició dels primers rajos de Sol, vam tastar les primeres castanyes de la temporada. Una jornada diferent per gaudir del paisatge que ens envolta i celebrar la castanyada. Fins l’any que ve!


Xarxes socials:


Sortida Taller tecnologia. 25 octubre 2019

25-10-2019

El divendres 25 d’octubre els alumnes de 3r d’ESO de l’assignatura Taller de Tecnologia van fer una sortida a la Tallada d’Empordà. L’empresa Materalia, promotora del concurs de trencadís, al qual estan inscrits els nostres alumnes i que aquest any ja va per la quarta edició, va impartir un taller on els alumnes van poder veure i experimentar de primera mà com es realitza la tècnica del trencadís. Paletes de la zona els van ensenyar a fer la pasta, trencar i col·locar les rajoles i a rejuntar. El resultat dels esforços dels nostres alumnes va ser molt vistós.


Xarxes socials:


Sortida Caixaforum Girona 1ESO

23-10-2019

El passat dimecres 23 i dijous 24 d'octubre els alumnes de 1r d'ESO van realitzar una sortida al Caixaforum de Girona. Primerament  van assistir al taller anomenat "El món de la cèl·lula”, on van aprofundir aspectes tractats a la matèria de biologia. Durant el taller van poder manipular un microscopi i preparar i observar diferents preparacions senzilles per tal d'apreciar les cèl·lules.

Seguidament van fer una visita comentada a l'exposició "Construint nous mons: 1914-1945” per conèixer les primeres avantguardes del segle XX a través de cartells, pintures, electrodomèstics i pel·lícules que mostren la base del desenvolupament de la modernitat.


Xarxes socials:


Dia de les Biblioteques

23-10-2019

El 24 d'octubre se celebra el Dia de les Biblioteques d'ençà de 1992, en record de la destrucció de la biblioteca de Sarajevo durant el conflicte dels Balcans. Aquesta commemoració ens recorda la necessitat de seguir impulsant les biblioteques, de fer visible el seu paper a la societat actual com a lloc de trobada amb la cultura i el coneixement i com a instrument de millora de la societat.

Aquesta commemoració és una iniciativa de l‘Associació Amics del Llibre Infantil i Juvenil. 

----------------------------------------------------

LA SENSECONTE Gemma Pasqual i Escrivà

No volia ser princesa, no volia ser alliberada pel príncep blau. Tampoc que el bes d'un príncep la tornara a la vida; ni que la salvara de l'explotació infantil. No volia amagar-se a la casa dels set nans i ser la seua criada fins que un príncep la vinguera a rescatar. No era capaç de renunciar a la seua veu per l'amor d'un xicot; ni esperava que Sant Jordi la salvara del drac. Nobles princeses condemnades a dormir o al silenci, per ordre d'una madrastra, d'un pare o d'una fada bona.

I es va calçar les sabates roges i va fugir del seu conte. Va córrer i córrer buscant refugi, i es va convertir en una senseconte. Era una sensellibre, una sensepapers, no la volien enlloc. Amb una closca de nou va navegar per la Mar de les Lletres, i va naufragar. Nedava contra corrent, fortes onades de frases l'ofegaven, i quan es va donar per vençuda i es va abandonar a la seua sort, de sobte la va salvar la capitana Pippi Långstrump, una xiqueta lliure, generosa, que mai no s'avorria, que s'atrevia a qüestionar el raonament dels adults. Acompanyada de Matilda navegaven per la Mar de les Lletres per rescatar tots aquells personatges que s'aventuraven a creuar la mar buscant un conte millor. Heroïnes amb un fort sentit de la justícia i del deure de protegir els més dèbils.

Finalment, després de moltes tribulacions van arribar a port segur, el Port de la Biblioteca, el Paradís del qual li havia parlat Borges. Un lloc ple de tresors enfonsats, com li havia dit Virginia Woolf; una nau espacial que la portaria als punts més llunyans de l'univers; una màquina del temps que la transportaria al passat llunyà i al llunyà futur; una eixida a una vida millor, més feliç i més útil, com li va explicar Isaac Asimov. Un lloc en el qual no necessitava ser princesa per ser la protagonista de tots els contes.

Llarga vida a les biblioteques, refugi de tots, també dels senseconte, dels sensellibre, dels sensepapers, de les xiquetes que no volen ser princeses i dels xiquets que no volen ser herois. Llarga vida als bibliotecaris i bibliotecàries, guardians del Paradís, de màquines del temps i de grans tresors com ara els llibres.


Xarxes socials:


Taller de rèptils a 1r ESO

11-10-2019

Dimecres 9 d'octubre els alumnes de 1r d'ESO van tenir l'oportunitat de participar en la xerrada i en el toca-toca de diferents animals, principalment rèptils. L'objectiu del taller és apropar  als alumnes a la fauna  exòtica per tal de fer-los coneixedors de la seva perillositat si els adquireixen com a mascotes, així com  també la greu problemàtica que poden causar en moltes espècies de flora i fauna autòctones si són abandonades i alliberades en el medi natural.

Alguns dels animals que vam poder veure (i segons quin d'ells tocar) van ser el drac barbut australià (Pogona barbata), la falsa corall (Lampropeltis triangulum), la pitó (Phyton molurus), la tortuga de terra (Geochelone sulcata), la tortuga aligator o tortuga caimà ( Macrochelys temminckii), el vidriol (Anguis fragilis), el camaleó(Chamaeleo sp), entre d'altres.


Xarxes socials:


Arxius:

Vols apuntar-te al nostre club de lectura?

03-10-2019

El club de lectura de l’institut està format per grups d’alumnes que llegeixen un mateix llibre (que presta la biblioteca), es troben un cop al trimestre per comentar-lo i, en acabar el curs, participen en una trobada de clubs de lectura de l’Alt Empordà, a Figueres, amb la presència de l’autor d’un llibre dels que s’han llegit.

Els llibres que llegiràs aquest curs són:

Les dates en què es portaran a terme les sessions a la mediateca són:

  • 26 novembre: 1a trobada (11’30h. -1r cicle ESO/12’30h. -2n cicle i Batx.)
  • 25 febrer: 2a sessió (11’30h. -1r cicle ESO/12’30h. -2n cicle i Batx.)
  • 28 abril: 3a sessió (11’30h. -1r cicle ESO/12’30h. -2n cicle i Batx.)
  • 15 maig: trobada de clubs de lectura de l’Alt Empordà a Figueres, amb la presència de Care Santos, autora de Mentida

Si vols participar al club de lectura, vine a la mediateca i apunta-t’hi!

Places limitades!


Xarxes socials:


Alumnat Batxillerat i Cicles Formatius. Inici de curs 2019 - 2020

04-09-2019

El curs començarà, per a l'alumnat de Batxillerat i Cicles Formatius de Grau Mitjà el dijous dia 12 de setembre. Durant aquesta jornada s'efectuarà l'acolliment de l'alumnat en l'horari que figura al quadre més avall. S'iniciarà amb una rebuda per part de la Direcció del centre a l'aula polivalent.

L'horari d'entrada i sortida d'aquest primer dia (12 de setembre) serà el que s'indica a continuació:

Estudi - Nivell Horari d'entrada Hora de sortida
     
CFGM CAFEMN  08:00 hores 13:30 hores
1r/2n BATXILLERAT 11:00 hores 12:30 hores
ESPORTIUS 17:00 hores 18:30 hores

 

L'alumnat dels estudis de Tècnic esportiu (Modalitats Vela i Salvament/Socorrisme) iniciarà el curs el dijous 12 de setembre a les 17 hores.

L'alumnat dels estudis de Tècnic Superior en Ensenyament i Animació Socioesportiva (1r curs) iniciarà el curs el dimarts 17 de setembre a les 9 hores. L'alumnat del 2n curs  iniciarà el curs el mateix dia a les 11:30 hores.

 

Molt bon curs 2019-2020!!


Xarxes socials:


Alumnat ESO. Inici de curs 2019-2020

04-09-2019

El curs començarà, per a l'alumnat d'ESO el dijous dia 12 de setembre. Durant aquesta jornada s'efectuarà l'acolliment de l'alumnat en l'horari que figura més avall. S'iniciarà amb una rebuda per part de la Direcció del centre a l'aula polivalent. A continuació, a l'aula-tutoria, el corresponent tutor o tutora del grup informarà l'alumnat del funcionament de l'Institut Illa de Rodes: normes a seguir a l'aula i al centre, matèries que necessitaran, horaris, professorat, sistema de treball, ús de l'agenda i del material, etc.

El primer dia l'alumnat només haurà de portar una llibreta i l'estoig. La durada de l'acolliment serà variable, segons el curs.

L'horari d'entrada i sortida d'aquest primer dia (12 de setembre) serà el que s'indica a continuació:

Estudi - Nivell Horari d'entrada Hora de sortida
     
1r ESO 09:00 hores 12:30 hores
2n ESO 09:30 hores 12:30 hores
3r ESO 10:00 hores 12:30 hores
4t ESO 10:30 hores 13:00 hores

 

Molt bon curs 2019-2020!!


Xarxes socials:


Vacances. Tornem el 2 de setembre

26-07-2019

Iniciem el període de vacances estival. El centre reprendrà la seva activitat el dilluns 2 de setembre de 2019 a les 8 del matí. Per a qualsevol consulta, podeu adreçar-la a través del formulari de Contacte, de la nostra pàgina web.

Bon estiu a tothom!!


Xarxes socials:


Informacions inici de curs 2019-2020

26-07-2019

El centre reprèn la seva activitat el dilluns 2 de setembre de 2019.

Les dates més rellevants a tenir presents són:

3 i 4 de setembre >> Recuperacions de 1r de Batxillerat (segons horari ja publicat)

5 de setembre >> Lliurament de qualificacions finals de 1r de Batxillerat a les 13 hores

12 de setembre >> Inici de classes ESO, batxillerat i CFGM

18 de setembre >> Inici de classes CFGS

 


Xarxes socials:


Proves extraordinàries 1BAT. Dies 3 i 4 de setembre de 2019.

25-07-2019

L'alumnat de 1r curs de Batxillerat que ha de presentar-se a les proves extraordinàries, té en el calendari adjunt amb l'horari de cadascuna de les matèries.


Xarxes socials:


Trencadís a 3r ESO

22-06-2019

El passat 31 de maig els alumnes de l´optativa de taller de 3r vam anar a presentar el nostre projecte a Materalia, empresa organitzadora del concurs de trencadís que es troba a La Tallada d´Empordà. Va ser una experiència molt enriquidora en la que els alumnes dels diferents centres participants en el concurs van poder exposar el treball que han fet durant el curs i explicar les dificultats i aprenentatges que s'han anat trobant. Estem molt orgullosos de la nostra feina i de superar amb èxit els entrebancs que ens hem anat trobant així com de millorar i enfortir les relacions amb els companys.

 


Xarxes socials:


Instruccions de compra de llibres

21-06-2019

Adjuntem un arxiu amb les instruccions per a la compra de llibres.

El termini comença el proper 1 de juliol. Aquest mateix dia hi haurà el tradicional intercanvi de llibres entre famílies, a partir de les 18h.

Molt bon estiu!

 


Xarxes socials:


Arxius:

Escape Room. La casa de Bernarda Alba. 4t ESO

09-06-2019

Aquest passat dilluns 3 de juny l'alumnat de 4t d'ESO ha tingut l'oportunitat de participar en un interessant Scape room al voltant de l'obra de teatre que han llegit a classe de Castellà aquest darrer trimestre: "La casa de Bernarda Alba", de Federico García Lorca. Els nois i noies han gaudit molt de l'activitat alhora que han pogut aprofundir en els temes i en la complexa simbologia que planteja el drama. Aquesta possibilitat d'experimentar per unes hores amb altres formes d'aprendre ens l'ha ofert la plataforma d'experiències educatives Flip Educa


Xarxes socials:


Vuit alumnes premiats en el 40è Concurs per a la Joventut. Òmnium Cultural Alt Empordà.

18-05-2019

Diumenge dia 12 de maig es van concedir els premis d'Òmnium Cultural corresponents al 40è Concurs per a la Joventut de l'Alt Empordà. Vuit alumnes del nostre institut van ser guardonats en aquesta edició dels premis: Agnès Llorens, Sílvia Santana, Marta Román i Maite Muñoz, de 1r; Nina Jaume, de 2n; Sanae Ez Zaary, de 3r; Naiara Pujadas, de 4t i Encarni Crespo, de Batxillerat. L'acte es va portar a terme a les 6 de la tarda al teatre El Jardí de Figueres i va comptar amb l'actuació del grup Cuncurella, que el va amenitzar amb un espectacle de circ i música.

Aquesta edició dels premis es va dedicar a Pompeu Fabra, responsable de la normativització del català modern. En el concurs hi van poder participar tots els centres educatius de la comarca, tant de Primària com de Secundària. A l'Educació Secundària es va donar un premi per modalitat (poesia, conte o auca) i curs (primer, segon, tercer o quart) i a Batxillerat un únic premi per modalitat (poesia o narrativa) i per treball de recerca (de ciència i/o tecnologia, d'història i de llengua i literatura).

El Premi M. Àngels Anglada d'Auca va ser per a Agnès Llorens, Sílvia Santana i Marta Román, de 1r d'ESO, pel treball titulat "La vida en vers”. El Premi M. Àngels Anglada de Conte va ser per a Nina Jaume, de 2n d'ESO, pel treball titulat "El diccionari”. En el Premi M. Àngels Anglada de Poesia els premiats van ser Maite Muñoz, de 1r d'ESO, pel poema "Ocells”; Sanae Ez Zaary, de 3r d'ESO, pel poema "Vacances”, i Naiara Pujadas, de 4t d'ESO, pel poema "Amor sempitern”. El Premi Òmnium Cultural de Llengua i literatura va ser pel treball de recerca titulat "L'aprenentatge de les primeres paraules”, d'Encarni Crespo, de 2n de Batxillerat.

L'enhorabona a tots els premiats!


Xarxes socials:


La Tropa de corsaris passa a la gran final catalana del XV Certamen de Lectura en Veu Alta

18-05-2019

Divendres 10 de maig es va celebrar, al Teatre Municipal de Salt, la semifinal del Certamen de Lectura en Veu Alta corresponent a la demarcació de Girona. L'únic equip finalista d'aquesta fase en la categoria de la Tropa de corsaris, corresponent a 2n cicle d'ESO, va ser el del nostre institut, format per Zakaria Aatani, Naiara Pujadas i Tatjana Storath.

Setmanes abans s'havien celebrat arreu de Catalunya els quarts de final, 60 en total, repartits per tota la geografia catalana. En aquesta XVa edició del Certamen s'han inscrit 1.009 centres educatius. Aquest miler de centres s'han inscrit -en molts casos- en més d'una categoria: Grumets vermells (cicle mitjà): 626, Grumets verds (cicle superior): 654, Timoners (Aula acollida de 5è a 2n d'ESO): 219, Corsaris (1r i 2n d'ESO): 387 i Tropa de Corsaris (3r i 4t d'ESO): 350. Comptant que la Tropa de Corsaris està formada per tres alumnes, 2.936 lectors i lectores van llegir en algun dels 60 escenaris de quarts de final.

La nostra tropa de corsaris ja va ser la finalista en els quarts de final corresponents a la comarca de l'Alt Empordà i, ara, ha estat la finalista de la semifinal gironina, fet que la porta directament a la gran final catalana, que se celebrarà al Teatre Nacional de Catalunya el dia 4 de juny.

L'enhorabona per la feina i el resultat, tropa, i molta sort a la gran final!


Xarxes socials:


Roc Casagran explica el procés creatiu. Ara que estem junts a 3r ESO.

11-05-2019

Dimecres 8 de maig l'alumnat de 3r d'ESO va tenir la sort de poder escoltar les paraules de l'escriptor Roc Casagran, que va resseguir el procés creatiu de la novel·la Ara que estem junts.

Ara que estem junts parla de la guerra civil i l'exili a través de la mirada d'un dels protagonistes, en Tòfol, un adolescent que s'ha de fer gran de cop i sense entendre gaire res. La novel·la pren la forma d'una carta que Tòfol envia a Tian, el seu germà bessó, on li explica el patiment de milers d'exiliats com ell. És una novel·la de patiment però també de lluita i d'esperança, amb unes bones dosis d'humor. Una novel·la molt recomanable.

Roc Casagran va explicar què el va portar a escriure una novel·la sobre uns fets que no havia viscut, les dificultats amb què va topar per aquest mateix motiu, l'abandonament de l'escriptura després de les 30 primeres pàgines i, finalment, la represa, gràcies a la possibilitat de connectar aquell passat amb fets ben presents en el nostre dia a dia. En un món on cíclicament es van repetint unes mateixes actituds, recordar la història ens pot ajudar a fer un món més just.


Xarxes socials:


Taller sobre El llibre de les bèsties a càrrec de Miquel Pujadó

11-05-2019

El dia 7 de maig de 2019 l’alumnat de 2n d’ESO va poder assistir a un taller sobre El llibre de les bèsties, de Ramon Llull, que Miquel Pujadó va portar a terme a la mediateca de l’institut. Els nois i noies de 2n havien llegit el llibre durant el primer trimestre del curs.

Miquel Pujadó és conegut sobretot com a cantautor, tot i que també és filòleg i escriptor. En aquesta ocasió va venir al centre per parlar del llibre de Ramon Llull, una narració de caràcter politicosocial protagonitzada per animals.

Després de contextualitzar la figura de l’autor a l’època medieval, va fer un recorregut per les obres protagonitzades per bèsties. Partint del Calila e Dimna i passant per les faules d’Isop i La Fontaine, va arribar fins als bestiaris de Pere Quart i de Mercè Rodoreda, i va acabar fent referència a la novel·la d’Orwell La revolta dels animals, de la pel·lícula de la qual va passar uns fragments en dibuixos animats.


Xarxes socials:


Taller sobre Mirall trencat a 2n de Batxillerat

04-05-2019

Dimarts 30 d’abril de 2019 l’alumnat de 2n de Batxillerat va realitzar un taller de literatura, de tres hores de durada, sobre Mirall trencat, de Mercè Rodoreda, una de les lectures prescriptives del curs.

A partir d’activitats diverses i un recull dels fragment més significatius de la novel·la, llegits per l’alumnat, Joan Carles Navarro i Mireia Chalamanch  presenten Mirall trencat: els seus personatges, els trets que els caracteritzen, les relacions que els lliguen, entre pares i fills, entre homes i dones, quines són les seves pors i les seves il·lusions, i com és la societat i el model de vida que hi surten retratats.

Tot i que l’alumnat de 2n de batxillerat ja havia llegit la novel·la i havia assistit a una representació dramatitzada d’aquesta novel·la de Mercè Rodoreda, aquest taller els va permetre gaudir-ne des d’una perspectiva més propera, gràcies a les diverses dinàmiques participatives de la Mireia Chalamanch i en Joan Carles Navarro.

Tots els participants al taller van valorar molt positivament aquesta activitat formativa.


Xarxes socials:


Iu Jaume, guanyador del tercer premi del concurs El Gran Dictat

04-05-2019

Divendres 26 d'abril es va celebrar la final d'El Gran Dictat al Consell Comarcal de l'Alt Empordà, a Figueres.  Aquest concurs està impulsat pel Consorci per a la Normalització Lingüística i l'àrea de Cultura i va adreçat  a l'alumnat de 4t d'ESO de diversos instituts de la comarca.

A la final hi han participat un total de 68 alumnes de nou instituts de la comarca, que han estat seleccionats prèviament per cada centre a partir d'unes proves i eliminatòries. Els seleccionats del nostre centre per a participar a la final van ser: Iu Jaume, Nil Chacón, Judith Muelas, Aida Valenzuela, Joel Vinyales i Salma Gómez.

Finalment, l'Iu Jaume va aconseguir el tercer premi, consistent en un val de 50€ i un trofeu commemoratiu de la jornada, després de realitzar una segona ronda de desempat amb dos alumnes d'altres instituts.

 

Enhorabona, Iu, i gràcies a la resta d'alumnat per la vostra participació!


Xarxes socials:


Llegendes de Girona i museu del cinema

04-05-2019

Dijous 25 d’abril 70 alumnes de 2n d’ESO van gaudir d’una passejada pel barri vell de Girona mentre escoltaven la narració de diverses llegendes explicades per una guia. Van conèixer l’origen del xuixo, a partir de la història d’amor de la Dolça i el Tarlà i la invenció de la sopa de menta amb la majordoma de Sant Narcís; van haver de trobar la gàrgola de la catedral que representa la bruixa que tirava pedres; es van sorprendre amb la història malèfica sobre el cap d’estopa, els bessons Ramon Berenguer  i Berenguer Ramon, es van quedar amb les ganes de conèixer el falcó; la Cocollona els va fer molta pena; i es van impressionar pel fet que les mosques de Sant Narcís poguessin salvar una ciutat; no se’n van estar de fer el petó al cul de la lleona, per així tornar a ser ben rebuts a la ciutat.

A mig matí tenien reservada la visita al museu del cinema on van ser informats, primer de tot, que havien estat enganyats, que aquell museu no tractava el cinema sinó de la història del pre-cinema. La decepció inicial es va esvair ben aviat en sentir les històries i anècdotes molt ben documentades pel guia.

 


Xarxes socials:


Intercanvi lingüístic en català amb alumnes de 2n ESO de l'institut Sa Colomina d'Eivissa

01-05-2019

Els dies 9, 10, 11 i 12 d'abril un grup d'alumnes de 2n d'ESO va acollir un grup estudiants de l'institut Sa Colomina d'Eivissa. L'objectiu d'aquest intercanvi va ser fomentar les relacions entre l'alumnat dels dos centres per tal d'enriquir-los culturalment i fer que coneguessin una altra varietat lingüística de la llengua catalana.

En el moment de l'arribada a Roses les alumnes eivissenques van ser rebudes per les companyes acollidores i les seves famílies i, a partir del dia 10, varen participar activament en les activitats programades.

Dimecres, després de l'acte de benvinguda a l'institut, es van desplaçar a Figueres. Al matí, al Castell de sant Ferran, van fer una visita guiada pels fossats i obres exteriors amb vehicles tot terreny, van accedir als espais soterranis i van navegar per les cisternes a bord d'embarcacions neumàtiques. A la tarda, van fer una visita guiada educativa al Museu Dalí, a partir de la qual van poder descobrir els enigmes que amaga aquesta gran obra surrealista.

Dijous, a l'institut, van participar en un taller d'expressió oral i en un tastet de dolços eivissencs. Després, van fer una visita guiada a la Ciutadella, on van poder recular fins a l'època en què grecs i romans es van establir en aquest indret. Havent dinat feren a peu la ruta megalítica, que finalitza al dolmen de la Creu d'en Cobertella, un dels més grans de Catalunya. I, per acabar el dia, van assistir a una subhasta de peix a la llotja, guiats pel pare de la Lluna, una de les alumnes participants a l'intercanvi.

Divendres al matí el grup va ser rebut a la sala de plens de l'ajuntament de Roses pel primer tinent d'alcalde, el sr. Juan Manuel Fernández Martínez. I, en acabar, va arribar el moment del comiat, que va ser molt emotiu.


Xarxes socials:


4t ESO a Colliure

01-05-2019

Aquest dimarts 30 d'abril l'alumnat de 4t ha anat a Colliure per recórrer l’última etapa de l'exili del poeta Antonio Machado. 

Aquesta sortida s'emmarca dins del projecte interdisciplinari en què participen els departaments de Socials, Llengua castellana i Llengua francesa. 

Durant el matí hem visitat l'estació on va arribar el poeta acompanyat de la seva família, la casa on va residir fins a la seva mort i el cementiri on està enterrat. Allà l'alumnat ha llegit poemes escrits per ells mateixos i dedicats a Machado, que han deixat sobre la seva tomba. A continuació hem visitat el Castell reial, on hi ha molta part de la història dels catalans. I a la tarda, ens han ofert una interessant xerrada a la Mediateca Antonio Machado, inaugurada ara fa tot just un any i on també s'hi exposen llibres, textos i altres objectes relacionats amb la vida del poeta.


Xarxes socials:


L'institut - Capítol 4 - La maledicció

28-04-2019

Ja està disponible a la xarxa La maledicció, quart capítol de la sèrie de ficció del nostre institut, un projecte de l'alumnat d'Economia de 4t d'ESO.

En aquesta ocasió, uns fets horribles trasbalsen l'institut, on es concentra tot un seguit de desgràcies.

Esteu disposats/des a patir i plorar?

Serà divertit, no us ho podeu perdre!

 

L'institut - Capítol4 - La maledicció from Illa TV on Vimeo.

 

Capítols anteriors:

C3 - La guerra dels móns - https://vimeo.com/273868468

C2 - Assetjament - https://vimeo.com/220535371

C1 - L'examen robat - https://vimeo.com/208152414

 


Xarxes socials:


Alumnat de Batxillerat assisteix a una teatralització dels contes d"Ana María Matute

27-04-2019

Aquest dimecres 24 d'abril tot l'alumnat de 1r i 2n de Batxillerat  ha assistit a una adaptació teatral, per part de la companyia "Cos de lletra", de la col·lecció de contes d'Ana María Matute "Los niños tontos". Aquesta obra és de lectura obligatòria a tots dos cursos i, a més, objecte d'avaluació a les proves PAU d'aquest 2019. L'espectacle s'emmarca dins del Projecte Teatre i Literatura, consistent en fer arribar a l'alumnat de Batxillerat, a través del teatre, les obres literàries de lectura prescriptiva.


Xarxes socials:


Maria Mercè Roca parla de "Kenitra" amb alumnat de 2n ESO

27-04-2019

Dimarts 9 d'abril l'escriptora Maria Mercè Roca, autora de la novel·la Kenitra, va ser a l'institut per fer una xerrada amb l'alumnat de 2n d'ESO, que ha llegit aquest llibre durant el segon trimestre del curs.

Kenitra ens parla de l'Adrià, un noi de setze anys que emprèn un viatge a la recerca d'un pare que va desaparèixer quan era petit. El viatge li ofereix l'oportunitat de madurar i, quan acaba el llibre, l'Adrià és una persona capaç de  responsabilitzar-se de la seva pròpia vida.

La lectura del llibre permet la reflexió sobre temes tan significatius durant l'adolescència com l'amistat, l'amor, la família o la recerca de la identitat. Maria Mercè Roca, un cop més, ens en va parlar a partir de les preguntes que li van fer els nois i noies de 2n que, un cop acabada la xerrada, van poder tornar cap a casa amb el llibre signat per l'autora.


Xarxes socials:


Judith Muelas, de 4ES0 A, guanya el Cinquè "Concurs d'Oratòria Juvenil de l'Alt Empordà"

07-04-2019

Aquest passat dissabte 6 d'abril de 2019 s'ha celebrat una nova edició del Concurs d'Oratòria Juvenil de l'Alt Empordà, en què hi participa tot l'alumnat de 4t d'ESO dels instituts de la comarca i que va néixer amb l'objectiu de promoure la necessitat de millorar l'expressió oral i saber-se expressar en públic amb naturalitat i eficàcia, tot utilitzant els recursos argumentatius i retòrics adients.

 

En aquesta cinquena edició hi han participat, en representació del nostre centre, la Judith Muelas, que ha estat la guanyadora, i la Naiara Pujadas, seleccionada també entre els deu finalistes. Elles dues van ser les finalistes en la primera fase de selecció, on cada institut va haver de triar el candidat més idoni. A aquesta semifinal del centre hi van arribar també els següents alumnes: Sílvia Alén, Hajar Chaaban, Nil Chacón, Arnau Isach,  Álvaro Mendoza i Saray Monsalve.

La segona fase del Concurs s'ha celebrat a l'Auditori dels Caputxins de Figueres, on els 26 alumnes semifinalistes representants dels 15 centres de secundària han hagut de fer una exposició de tres minuts desenvolupant un tema dels dos proposats el dia abans. Els temes que han portat a les nostres dues alumnes a quedar entre les deu finalistes han estat: "Jo soc adolescent”,  en el cas de la Judith, que ha fet els seu discurs en castellà, i "Igualtat de gènere?”, defensat per la Naiara, en català.

A la tercera i última fase, la final del Concurs, hi han arribat només cinc alumnes, que disposaven de 30 minuts per preparar-se un nou tema proposat en aquell mateix moment: "El planeta que vull”. És gràcies a aquesta exposició, que la Judith Muelas ha fet magníficament, que ha estat declarada laguanyadora absoluta de l'edició d'enguany.

L'acte central ha comptat amb la presència i participació de Samantha Vall,  periodista i reportera de TV3, que recentment ha dirigit el programa "El got d'aigua”, una barreja de "talent show” i documental, ideat per trobar el millor orador jove de Catalunya, i que ha ofert una conferència dirigida a tot el públic assistent amb el títol "Desgranant l'oratòria”, en què ha parlat de la seva experiència i de la importància de saber captar l'atenció del públic.

Enhorabona a la Judith i a la Naiara i moltes gràcies a la resta d'alumnat de 4t per la vostra participació!


Xarxes socials:


Canvi de data! CONCURS FOTOGRAFIA MATEMÀTICA 2018-2019

07-04-2019


Xarxes socials:


Arxius:

Participació en el XV Certamen de Lectura en Veu Alta

06-04-2019

Dimecres 3 d’abril Jean Pascal Moreschi, Íngrid Hornos, Zakaria Aatani, Naiara Pujadas i Tatjana Storath han participat en els quarts de final del XV Certamen Nacional Infantil i Juvenil de Lectura en Veu Alta, que s’ha portat a terme a la seu del Servei Educatiu de l’Alt Empordà, a Figueres.

El Certamen de Lectura en Veu Alta, que convoca la Fundació Enciclopèdia Catalana i que compta amb l'ajut del Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya i de l'Obra Social La Caixa, està adreçat a alumnes des de 3r de Primària fins a 4t d'ESO. És una activitat que pretén estimular el desig de llegir, de millorar la dicció, de comprendre i d’interpretar un text.

En Jean Pascal ha estat el representant de l’institut en la categoria de Timoners, corresponent a l’Aula d’acollida; l’Íngrid ha estat la representant en la categoria de Corsaris, corresponent a 1r i 2n d’ESO; en Zakaria, la Naiara i la Tatjana han representat l’institut en la categoria de la Tropa de Corsaris, corresponent a 3r i 4t d’ESO.

El certamen consta de tres fases: els quarts de finals, corresponents a la comarca de l’Alt Empordà; les semifinals, corresponents a la demarcació de Girona, i la final de Catalunya. En cada fase hi ha un sol finalista. En aquests quarts de final, la Tropa de corsaris del nostre institut ha estat la finalista de la comarca i passa a la semifinal.

L’enhorabona a tots els lectors i, a la Tropa, molta sort a la semifinal!


Xarxes socials:


Àngel Burgas parla de Noel et busca a 1r ESO

04-04-2019

Dijous dia 4 d'abril l'escriptor Àngel Burgas, autor de la novel·la Noel et busca, ha vingut a l'institut per parlar del llibre amb l'alumnat de 1r d'ESO, que l'ha llegit durant el segon trimestre del curs.

Noel et busca és un thriller psicològic que explica la història de l'Enric, un noi que es desperta en un hospital amb un dolor intens per tot el cos i que no recorda res de la seva vida anterior. Però l'obra no és un simple thriller sinó un llibre que té, com ha destacat l'autor, un component moral, que vol fer pensar. En definitiva, la novel·la és una reflexió sobre les segones oportunitats que ens dona la vida. Àngel Burgas ha explicat el procés de creació de la història i, per acabar, ha contestat les preguntes dels nois i noies, que han pogut endur-se a casa el llibre signat per l'autor.


Xarxes socials:


La UdG acosta "Vent d'aram", de Joan Vinyoli, a l'alumnat de Literatura catalana

01-04-2019

Dijous 28 de març l'alumnat de Literatura catalana de 2n de batxillerat ha assistit a una conferència sobre el llibre de lectura obligatòria Vent d'aram, del poeta Joan Vinyoli,  a càrrec de la doctora Anna Perera, de la Universitat de Girona.

Després d'una breu introducció a la vida i a la producció poètica de l'autor, la xerrada s'ha centrat en Vent d'aram, una obra de maduresa que recull els grans temes de l'autor: la natura, l'amor, la mort, el pas del temps, el record, la recerca vital, la soledat, el desig de transcendència o el poder de la paraula. Són, en definitiva, els poemes d'un autor per a qui vida i obra varen ser indestriables, els poemes d'un autor que es va lliurar sense condicions a la creació poètica per satisfer els seus anhels.

 


Xarxes socials:


Tastet-taller sobre perspectiva de gènere

01-04-2019

Aquest dilluns 1 d'abril, des del grup Miralluna hem ofert un tastet-taller sobre  PERSPECTIVA DE GÈNERE a càrrec de la Laia Rosés, directora del Projecte VIBRAR'T. Ha estat una oportunitat per revisar, d'una manera pràctica i col·lectiva, com pensem i com sentim en les nostres vides la perspectiva de gènere. Les reflexions de l'alumnat han ajudat a entendre com se'ns transmeten i (re)produeixen alguns estereotips.

La Laia, en acabar el taller, ens ha dit que hi ha moltes llavors en l'alumnat, molt de potencial amagat, només cal generar espais on s'estimuli l'escolta i on fer possible que floreixin aquestes llavors. I és aquest un dels objectius del grup Miralluna: obrir espais de diàleg per a "aprendre i expressar-nos". 

El proper dilluns ens trobarem per revisar el que s'ha generat en aquest taller i en concretarem la seva continuïtat per tal de seguir endavant.

Encara que no hagis vingut abans, et pots apuntar en qualsevol moment:  només cal que t'animis i vinguis els dilluns. Ens trobaràs des de les 4 de la tarda fins a 2/4 de 6, a l'institut.   T'esperem!

Grup Miralluna


Xarxes socials:


IX Trobada d'alumnes de Llatí a Empúries

01-04-2019

Els alumnes de llatí de 4t d'ESO de l'Institut Illa de Rodes han participat a la IX trobada d'alumnes de llatí a Empúries.

En aquesta trobada hi han participat 650 alumnes de 35 centres de secundària de les comarques gironines.

Els alumnes han realitzat diversos tallers del món clàssic, han fet una gimcana pel jaciment i han vist un espectacle de dansa.


Xarxes socials:


Mirall trencat per a l'alumnat de 2n de batxillerat

30-03-2019

Divendres 29 de març l'alumnat de Llengua catalana de 2n de batxillerat ha pogut assistir, al Teatre Municipal de Roses, a l'escenificació de la novel·la Mirall trencat, de Mercè Rodoreda, una obra escrita en la maduresa de l'autora que recull la vida de tres generacions de la família Valldaura.

La novel·la s'estructura a partir d'una dama, una família, una casa i un mirall. La companyia Teatre de Ponent, sota la direcció de Txell Roda, n'ha agafat les principals línies argumentals i les ha sintetitzat a través de dos dels personatges principals: la Teresa Goday, una filla de peixatera esdevinguda senyora de l'alta societat barcelonina, i l'Armanda, una minyona al servei de la torre que la família té al barri de Sant Gervasi de Barcelona.

Un àlbum de fotografies acompanya la veu d'aquestes dues dones, a través de la qual coneixem les seves vivències i les dels altres personatges que formen l'obra.

Aquesta és la proposta de Teatre i Literatura, que treballa amb l'objectiu d'estimular la lectura de les obres del currículum escolar a partir de la seva escenificació. 


Xarxes socials:


El programa "La premsa a les escoles" arriba a 3r ESO

30-03-2019

Dimarts 26 de març el periodista col·legiat Manel Mesquita s'ha desplaçat fins al nostre institut per portar-hi a terme, amb l'alumnat de 3r d'ESO −curs en el qual es treballen els textos periodístics−, una activitat emmarcada en la desena edició del programa La premsa a les escoles.

Aquesta és una iniciativa del Col·legi de Periodistes de Catalunya i l'Obra Social "La Caixa” amb l'objectiu de fomentar, entre l'alumnat de secundària i batxillerat, l'interès per l'actualitat i la reflexió sobre el paper dels diferents mitjans de comunicació en la societat.

Les xarxes socials s'han convertit en el principal canal de comunicació i informació dels joves. Aquest fet els exposa a la ‘infoxicació', les ‘fake news' i la postveritat. Per això es treballa la diferència entre canals d'informació i mitjans de comunicació i es destaquen els beneficis del periodisme que abraça el codi deontològic, rigorós, contrastat i plural. En definitiva, es tracta d'oferir-los les eines necessàries per a construir una societat crítica i ben informada. 


Xarxes socials:


"Los niños tontos"

30-03-2019

L’alumnat de Batxillerat ha acabat aquesta última setmana de març assistint a una motivadora xerrada sobre el llibre Los niños tontos, d’Ana María Matute, que estan llegint a les classes de castellà. La xerrada ha anat a càrrec d’en Carles Alcoy, filòleg, dinamitzador lingüístic, professor, traductor i corrector. Els últims anys s’ha estat dedicant específicament a la narració i al foment de la lectura i animació lectora. En finalitzar la xerrada, hem pogut conversar amb ell i ens ha dit que allò que l’il·lusiona a diari és veure la cara de la gent en les narracions. Efectivament, avui hem pogut veure aquesta il·lusió en les cares del nostre alumnat de Batxillerat, que no només han gaudit molt de l’activitat, sinó que hi han participat de manera molt activa i entusiasta.


Xarxes socials:


Jornada de Portes Obertes ESO 2019

30-03-2019

Dijous 28 de març hem celebrat la Jornada de Portes Obertes d'ESO. Agraïm l'assistència de tantes famílies i alumnes que han volgut venir a conèixer el centre i el projecte educatiu. Ha estat una magnífica oportunitat de compartir les expectatives educatives de tothom. Moltes gràcies.


Xarxes socials:


La poesia barroca, una literatura per descobrir

29-03-2019

Dijous 28 de març l’alumnat de 1r de batxillerat ha tingut l’oportunitat d’assistir a la conferència ‘La poesia barroca, una literatura per descobrir, una literatura per gaudir’, a càrrec del doctor Pep Valsalobre, professor titular de la Universitat de Girona.

La conferència ha girat entorn de les característiques i les constants de la poesia barroca, ha destacat la relació entre poesia i pintura com a vehicles diferents per a transmetre un mateix missatge i s’ha centrat en el sonet a una dama que es pentina de Francesc Vicent Garcia per parlar de l’elegància, la ironia i l’art sublim.

Aquesta activitat és una iniciativa conjunta de l’Institut de Llengua i Cultura Catalanes, la Càtedra Joan Vinyoli de Poesia contemporània, la Càtedra de Patrimoni Literari M. Àngels Anglada – Carles Fages de Climent i la Càtedra Josep Pla de Literatura i periodisme, amb el suport dels estudis del Grau de Llengua I Literatura Catalanes i la Unitat de Compromís Social de la UdG.


Xarxes socials:


Era necesario parar el tiempo

25-03-2019
59a edició del Concurs Coca-Cola Jóvenes Talentos de relato corto

Dissabte 23 de març es va celebrar el concurs de narrativa breu en castellà a l’INS Alexandre Deulofeu de Figueres.

Van participar-hi, amb moltes ganes i il·lusió, els següents alumnes de 2n d’ESO del nostre institut: Rayan Abriak el Ouahabi, Santiago Valentín Benítez Benítez, Christian Carrasco Cabrol, Andreea Catalina Constantin, Yassin El Yemlahi, Nina Jaume Ametller, Marc Martínez Caballero i Francisco Miguel Muñoz López.

Els alumnes van escriure un breu relat que havia d’incloure la frase: “Era necesario parar el tiempo”

 


Xarxes socials:


Alumnes de 2n d’ESO participen en el Premi Coca-Cola de Relat Breu

17-03-2019

Rayan Abriak, Santi Benítez, Christian Carrasco, Andreea Constantin, Yassin El Yemlahi, Àlex Giner,  Nina Jaume, Marc Martínez, Pol Ribera i Imma Romero, alumnes de 2n d’ESO, han participat a la 42a edició del Premi Coca-Cola de Relat Breu que s’ha portat a terme dissabte dia 16 de març de 2019 a l’Institut Alexandre Deulofeu de Figueres.

Tot l’alumnat de 2n d’ESO dels instituts de Catalunya ha pogut participar en aquesta edició de la prova escrita que organitza Cobega juntament amb el Departament d’Ensenyament de la Generalitat.


Xarxes socials:


Alumnes de 3r d’ESO participen en el Premi de Narrativa Periodística

17-03-2019

Alumnes de 3r d’ESO participen en el Premi de Narrativa Periodística de l’Alt Empordà “Diàlegs d’Educació”

Dissabte 16 de març Sebastián Caballero, Naiara Cabellos, Soraya Cabellos, Elisabeth González i Soumiya Zakhnini, alumnes de 3r d’ESO de l’institut, han participat en la V edició del Premi de Narrativa Periodística “Diàlegs d’Educació”, convocat pel Setmanari de l’Alt Empordà i el Servei Educatiu de la comarca, amb l’objectiu de fomentar el gust per l’escriptura creativa.

En aquesta ocasió, han hagut de redactar una notícia a partir de la fotografia d’un vaixell carregat d’armilles salvavides.


Xarxes socials:


Sortida Aiguamolls - Empúries

15-03-2019

L' excursió va ser genial. Primer vam anar al Parc Natural dels Aiguamolls de l' Empordà i vam veure un munt d'animals i plantes, a destacar una Daina de color blanc. Després, vam anar a les rüines d' Empúries. Ens van explicar que porten excavat un 20% de la ciutat romana. Per acabar vam entrar al criptopòrtic, espai subterrani d'una casa romana, on ens van projectar la història d'un comerciant d'Empúries.


Xarxes socials:


Assaig general TOTS DANSEN

15-03-2019

Aquest divendres 15 de març s’ha realitzat l’assaig general de mig procés del projecte tots dansen. Un grup de 42 nois i noies de 2n d’ESO participen en aquest projecte juntament amb alumnes del institut Deulofeu i Muntaner de Figueres. Han estat tot el matí treballant de valent ben concentrats i gaudint del moment ja que ha sigut la primera vegada que s’han trobat els 150 alumnes dalt de l’escenari.

Aquest projecte culminarà el dimarts 30 d’abril al Teatre Jardí de Figueres amb dues sessions, la del matí on representaran l’espectacle davant dels seus companys de classe i d’altres classes d’instituts de Figueres i la de la tarda a les 20h on actuaran davant de familiars, amics, coneguts i tothom que hi vulgui assistir. L’entrada és gratuïta així que convidem a tothom a assistir-hi!


Xarxes socials:


‘Escape room’ sobre la novel·la Tirant lo Blanc amb alumnat de 1r de batxillerat

13-03-2019

Dimarts 12 de març s’ha portat a terme a l’institut un ‘Escape room’ sobre la novel·la Tirant lo Blanc, de Joanot Martorell, amb l’alumnat de 1r de batxillerat. Es tracta d’una activitat pensada perquè els nois i noies visquin la història en primera persona, perquè aprofundeixin en la lectura i se sentin motivats a conèixer-ne fins l'últim detall. És una activitat centrada en els episodis amorosos de l'obra, que té la relació de Tirant i Carmesina com a eix central i que és lectura obligatòria a 1r de batxillerat.

És una proposta dinàmica i original que motiva l’alumnat a realitzar una lectura atenta de l’obra i a aprendre a treballar en equip per sortir victoriosos d’un joc que els proposa enigmes com: i si estiguéssiu al 1490 i l'enemic us hagués fet presoners al seu castell?, i si l'única forma de fugir del captiveri fos resolent enigmes relacionats amb Tirant lo Blanc?, i si acabéssiu de saber que només us queden 90 minuts abans que us vinguin a buscar per penjar-vos a la forca?

 

 


Xarxes socials:


Tatjana Storath, 3r guardó en el Premi 8 de març Maria Rosa Ymbert

09-03-2019

Divendres 8 de març s'ha portat a terme, a l'auditori els Caputxins de Figueres, l'acte de lliurament del Premi 8 de març Maria Rosa Ymbert, convocat per l'Ajuntament de Figueres per tal de sensibilitzar els i les estudiants de segon cicle d'ESO de la comarca de l'Alt Empordà sobre les desigualtats de gènere.

Aquesta 13a convocatòria del premi ha comptat amb la participació de 95 treballs, 64 en la categoria literària i 31 en la categoria plàstica. Vuit alumnes de l'institut han presentat els seus relats en la categoria literària: Soraya Cabellos, Iu Gayolà, Elisabeth González, Judith Muelas, Ona Parada, Naiara Pujadas, Tatjana Storath i Anna Vilà. Tatjana Storath ha estat guardonada amb el 3r premi de la categoria literària.

L'enhorabona per la vostra participació i, a la Tatjana, pel premi aconseguit.


Xarxes socials:


2n Premi Casa Asia a Exporecerca Jove per a Maria José Ortega

06-03-2019
Millors TdR relacionats amb Àsia i el Pacífic

Maria José Ortega, alumna de 2n de batxillerat, ha obtingut el 2n Premi Casa Asia a la XX Exporecerca Jove amb el seu treball de recerca Destapant Europa des de Síria i Líbia, tutoritzat per la professora Montse Fiol.

Es tracta d'un TdR compromès i vivencial, amb estada inclosa en un camp de refugiats a Grècia, una gran experiència vital que fomenta l'esperit crític de la joventut.

Exporecerca és una fira internacional on s'exposen treballs de recerca d'alumnat des d'ESO a la universitat, amb nombrosa presència internacional. Enguany es va realitzat en el marc del festival Yomo, de ciència i tecnologia per a joves, organitzat pel Mobile World Congress.

Enhorabona, Maria José!

Més informació:

https://twitter.com/magmarecerca/status/1101908504783319040

https://www.casaasia.es/noticia/detalle/221009-premios-casa-asia-en-la-xx-exporecerca-jove-2019 

 


Xarxes socials:


L’impacte de la Gran Guerra en la literatura, el periodisme i la cultura catalana a l’abast de l’alumnat de segon de batxillerat

28-02-2019

Dimecres 27 de febrer l’alumnat de segon de batxillerat ha assistit a la conferència “La Gran Guerra a Catalunya: literatura, periodisme i cultura”, a càrrec de Francesc Montero Aulet, doctor en Filologia catalana per la UdG, tècnic de recerca i gestor de projectes a l'Institut de Llengua i Cultura Catalanes (Universitat de Girona) des de 2009.

La conferència ha abordat la introducció al coneixement del conflicte i a les conseqüències culturals que aquest va comportar, tant des de la perspectiva de la història cultural i política com des de la història de la literatura i el periodisme. Els materials de suport utilitzats en la conferència (fragments de pel·lícules, extractes de filmacions del front, imatges i citacions breus dels textos més rellevants), han ajudat a comprendre el conflicte i la seva transmissió al llarg del segle d’una forma molt amena i entenedora.


Xarxes socials:


LLIURAMENT DE DIPLOMES DELF SCOLAIRE

27-02-2019

El passat dimarts 19 de febrer  al Teatre  Mundial de la Bisbal d' Empordà  va tenir lloc l' entrega de diplomes DELF SCOLAIRE A2,B1 i B2 . L'acte  va estar organitzat pel Departament d'Ensenyament i l'Alliance Française.

Felicitem a tots els alumnes  pels seus bons resultats !!!


Xarxes socials:


Tatjana Storath i Zakaria Aatani, de 3r d'ESO, guardonats en el Premi Llegim Ciència de la Universitat de Vic

27-02-2019

Dilluns dia 25 de febrer de 2019 s'ha celebrat, a l'Aula Magna de la UVic-UCC, la setena edició del certamen literari Premi Llegim Ciència (PLC-UVic). El PLC té l'objectiu d'agermanar les ciències, l'art, la tecnologia i les humanitats. S'organitza des de la Facultat de Ciències i Tecnologia (FCT) conjuntament amb el Vicerectorat de Recerca i Transferència de Coneixement de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) i s'emmarca en la proposta d'Impuls de la Lectura del Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya (DEGC) per potenciar la lectura com a eina d'aprenentatge en els diferents àmbits del coneixement.

En aquesta setena edició del PLC la Tatjana ha obtingut el segon premi i en Zakaria el primer accèssit en la seva modalitat i categoria, consistent en la  creació d'un relat a partir del llibre Pompeu Fabra, l'aventura de la llengua, de la filòloga i escriptora Gemma Pauné i l'il·lustrador Oriol Garcia Quera –un llibre escrit per commemorar el 150è aniversari del naixement del lingüista que va codificar el català modern i que posa de manifest que Fabra, enginyer de formació, va aplicar el mètode científic a l'estudi de la llengua. 

A l'acte de lliurament de premis hi han intervingut el rector de la UVic-UCC, Josep-Eladi Baños, el degà de la FCT, Sergi Grau, la coordinadora del programa Ciència i Societat, Julita Oliveras, i els autors dels llibres a partir dels quals s'ha pogut escriure un relat: Gemma Pauné, Oriol Garcia Quera i Salvador Macip, autor de Ramón y Cajal. Ara i aquí.

 


Xarxes socials:


Projecte Tots dansen a 2n d'ESO

24-02-2019

El passat 22 de gener l'alumnat de 2n d'ESO va iniciar el projecte "Tots dansen”.  Aquest projecte, de deu sessions de durada, culmina el 30 d'abril amb una representació de la coreografia apresa al Teatre Jardí de Figueres juntament amb l'alumnat dels altres instituts de l'Alt Empordà que hi participen.

Aquest projecte té l'objectiu de reforçar i incrementar el compromís de la dansa amb l'educació, les escoles i la comunitat i impulsar projectes educatius i d'accions de proximitat que permetin la transmissió dels valors que pot aportar de manera intrínseca la dansa com a art

Actualment,  el projecte Tots Dansen busca la seva consolidació i creixement. El fet que hagi passat a formar part del Pla d'Impuls a la Dansa promogut pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya ha de servir per incrementar i estabilitzar aquesta iniciativa pedagògica d'abast territorial que apropa el llenguatge del moviment i la dansa contemporània al públic jove.


Xarxes socials:


Suport vital bàsic (SVB) 2019

24-02-2019

Durant dues setmanes, l'alumnat de 1r i 2n d'ESO ha estat desenvolupant l'aprenentatge del programa educatiu de Suport Vital Bàsic en cas de parada cardiorespiratòria. Estan aprenent coneixements bàsics (teòrics i pràctics) relacionats amb què cal fer i com podem actuar davant d'una situació d'emergència vital.  

Des de 1r  a 4t d'ESO, l'alumnat consolidarà els coneixements que els permetrà disposar, en finalitzar l'etapa, d'un reconeixement oficial del seu nivell en SVB. A més de prendre-s'ho molt seriosament, s'han divertit de valent.

Si algun dia els necessiteu, tranquils, estareu en bones mans!


Xarxes socials:


Participació en el XXIV Concurs El Gust per la Lectura

14-02-2019

L’alumnat de l’institut participa en el Concurs El Gust per la Lectura, organitzat pel Servei d’Immersió i Acolliment Lingüístics de la Generalitat, un concurs que parteix d’una sèrie de propostes de lectura. A primer cicle d’ESO es fa un treball individual consistent en l’escriptura i enregistrament d’un audioconte inspirat en algun dels contes del llibre Robbie i altres contes, d’Asimov, o en algun dels personatges de la història que explica la novel·la Resurrecció, de Silvestre Vilaplana. A segon cicle el treball es fa en petit grup (màxim de 4 persones) i consisteix a enregistrar un vídeo on es recreï una escena representativa de les novel·les Un ciutadà perfecte, de Raquel Ricart, o Un món feliç, d’Aldous Huxley. A batxillerat el treball és individual i consisteix a redactar unes pàgines del diari personal de la Sofia Valldaura, una de les protagonistes de Mirall trencat, de Mercè Rodoreda, on reflexioni i mostri els pensaments i les emocions sobre la relació amb la seva mare al llarg dels anys.


Xarxes socials:


Alumnes de 4t d'ESO creen una Cooperativa

09-02-2019


Xarxes socials:


V Matinée Batxibac a la UdG

07-02-2019

El passat 25 de gener  els alumnes de 1r i 2n de Batxibac del centre van assistir a la "MATINÉE BATXIBAC” a Girona.

En arribar, els alumnes de 1r van poder escoltar la conferència de Pascal Riou L'idée republicaine en France et en Espagne: entre réussite et échec i els de 2n van seguir la xerrada de Roger Bastrios Francophonie, littérature et rencontre des cultures du monde.

Després de la pausa es van dirigir als tallers; els estudiants de primer van treballar la història amb Apprendre l'histoire de manière différente et amusante i els de segon les dues obres literàries del programa Barrage contre le Pacifique (M.Duras) et L' enfant de sable ( T.Ben Jelloun ).

Els alumnes van recollir, al final, el diploma de la seva participació en l'esdeveniment.


Xarxes socials:


Ex-Libris, segona jornada de Literatura catalana i Batxillerat a la Universitat de Girona

07-02-2019

L’alumnat de Literatura catalana de segon de Batxillerat va participar, divendres dia 1 de febrer, a Ex-Libris, la segona jornada de Literatura catalana i Batxillerat adreçada a alumnes i docents de literatura. L’acte, organitzat per l’ICE Josep Pallach, el Departament de Filologia i Comunicació de la UdG i el Departament d’Ensenyament, en col·laboració amb docents de Secundària, es va portar a terme a la Facultat de Lletres i va comptar amb la participació de més de dues-centes persones.

La jornada es va iniciar amb dues conferències paral·leles, relacionades amb algunes de les lectures obligatòries del curs: ‘Solitud i Aigües encantades’, a càrrec de Mita Casacuberta, i ‘Feliçment, jo soc una dona’, a càrrec de Marta Nadal. En la franja central de la jornada es van poder escollir diversos tallers: de poesia amb Josep Pedrals, de microrelats amb Carme Sousa i Antònia Vilaplana, de glosa amb Gemma Pla, de cançons d’èxit amb Miquel Veny, de booktubers amb Núria Alonso, de tipografia amb Xavier Renedo, o un taller sobre ‘El cor quiet’ amb Lluís Bosch, un diàleg entre poesia i art a l’època barroca amb Pep Valsalobre, un booktràiler dedicat al ‘Tirant lo Blanc’ amb Glòria Ribugent, la ruta literària ‘La Casa de la Literatura’ per la Facultat amb Anna Perera o la ruta literària ‘Josafat’ amb Laia Regincós.

L’acte es va cloure amb una lectura dramatitzada d’episodis amorosos del ‘Tirant lo Blanc’, després de la qual es va fer el lliurament de diplomes.


Xarxes socials:


BICICLETADA 2n d’ESO

07-02-2019

Aquest dimarts els alumnes de 2n d’ESO han sortit a fer una ruta de BTT pels voltants de Roses guiats per l’alumnat del CAFEMN. Ha sigut una activitat molt divertida i engrescadora pels de 2n i de molt interès per l’alumnat del CAFEMN.


Xarxes socials:


FP Dual. Trobada amb el sector dels Càmpings.

27-01-2019


Xarxes socials:


Copa Cangur

26-01-2019

L’ equip de centre format per 4 alumnes de 3r d’ESO (Ona Parada Bach, Tatjana Christina Storath, Zakaria Aatani i Jano Cintas) i 3 alumnes de 2n d’ESO (Huini Chen, Rayan Akram i Christian Carrasco) va participar el dia 24 de gener a la VI edició de la Copa Cangur a l’institut Olivar Gran de Figueres, seu a l’Alt Empordà.

La Copa Cangur és un concurs presencial de resolució de problemes de matemàtiques per a equips de centre, organitzat per la Societat Catalana de Matemàtiques i que rep el suport logístic de eXplorium. Els equips estan formats per alumnes de 2n i 3r d’ESO (excepcionalment hi pot participar algun alumne de 1r) amb la condició que com a màxim hi pot haver 4 alumnes de 3r.

Cada equip té un màxim de 12 problemes que han de resoldre en 60 minuts. La valoració de cada problema es va modificant, perquè per cada minut que passa sense que ningú respongui el problema en va augmentant la valoració i per cada equip que falla la resposta, això també augmenta la valoració del problema. Cada equip pot fer tants intents com vulgui per cada problema, però cada intent fallat li rebaixa la puntuació en una quantitat fixa. Aquest disseny del joc fa que l'alumnat participant de seguida estableixi estratègies de joc i de repartiment de la feina i pensi i debati amb molt interès els problemes proposats.

La primera fase del concurs és a nivell comarcal i el nostre institut ha participat juntament amb altres 9 instituts de la comarca de l’Alt Empordà amb uns resultats molt satisfactoris, el quart lloc.

Des de l’institut volem felicitar aquests alumnes per la seva participació i els bons resultats obtinguts. Per altra banda, també volem felicitar a tot el professorat que des de primer curs han inculcat uns coneixements i han generat curiositat per les matemàtiques.

 


Xarxes socials:


UAP! 1r Assaig

18-01-2019

Avui l'alumnat de 3r d'ESO de l'Illa de Rodes de Roses han fet el primer assaig de l'UAP al Teatre el Jardí de Figueres! Abans, però, un grup de pallassos ens han fet un magnífic espectacle per presentar-nos "Pallassos sense fronteres", la ONG a on aniran destinats els beneficis de les entrades de l'UAP.

Felicitats per la iniciativa!

Xarxes socials:


Teatre i Poesia al TMR amb Batxillerat

16-01-2019

Aquest dimecres 16 de gener tot l'alumnat de Batxillerat ha assistit a una escenificació de l'Antologia poètica del segle XX que hem estat llegint i treballant a les classes de Llengua castellana i Literatura els últims dies. L'espectacle s'ha representat al Teatre Municipal de Roses per part de la companyia Teatre de Ponent. L'espectacle que hem vist té el significatiu títol de "El circo de las palabras", i els actors han fet autèntics malabars amb les paraules i han aconseguit fer-nos reviure les composicions de García Lorca, Alberti, Machado, Blas de Otero... entre d'altres grans poetes dels segle XX.


Xarxes socials: